X
X

Sanal Sunucu

Sanal Sunucu: Gücünüzü Sanal Dünyada Keşfedin
TR VDS - 1

Xeon E5-2697 V2 2 CPU

İşlemci

2 GB / DDR4

Ram

30 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

75 ₺ /Aylık
TR VDS - 2

Xeon E5-2697 V2 2 CPU

İşlemci

4 GB / DDR4

Ram

40 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

90 ₺ /Aylık
TR VDS - 3

Xeon E5-2697 V2 4 CPU

İşlemci

6 GB / DDR4

Ram

50 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

110 ₺ /Aylık
TR VDS - 4

Xeon E5-2697 V2 4 CPU

İşlemci

8 GB / DDR4

Ram

60 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

150 ₺ /Aylık
TR VDS - 5

Xeon E5-2697 V2 6 CPU

İşlemci

10 GB / DDR4

Ram

70 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

180 ₺ /Aylık
TR VDS - 6

Xeon E5-2697 V2 6 CPU

İşlemci

12 GB / DDR4

Ram

80 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

220 ₺ /Aylık
TR VDS - 7

Xeon E5-2697 V2 6 CPU

İşlemci

14 GB / DDR4

Ram

90 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

240 ₺ /Aylık
TR VDS - 8

Xeon E5-2697 V2 6 CPU

İşlemci

16 GB / DDR4

Ram

100 GB SSD

Disk Alanı

1Gbit/s

Trafik

Türkiye

Lokasyon

260 ₺ /Aylık
Aklınıza Takılan Bir Soru Mu Var?

Size her türlü soru, düşünce ve isteğinizde yardımcı olabiliriz.
Türkiye'nin yeni nesil hosting çözümleri firması Hostingtry müşteri memnuniyetini en önemli ilkesi haline getirmiştir. Bizimle iletişime geç:

Sanal sunucu herhangi bir uygulamayı ya da internet sitesini çalıştırmak amacıyla kullanılan yazılım ve verileri barındırmakla görevli makinedir. Sanal adı verilmesinin en temel sebeplerinden biri sunucunun temelindeki üçüncü taraf bir sağlayıcı tarafından yönetilen, fiziksel kaynakların yalnızca bir kısmını kullanıyor olmasıdır. Bununla birlikte tahsis edilmiş kaynaklara erişim konusunda da önemli bir rol oynadığını ve avantajlar sunduğunu söylemek mümkündür.

Bir sunucunun kaynaklarının bölümlere ayrılmasını sağlayan sanal sunucu, kullanıcılara sunucu üzerinden daha fazla kontrol imkanı sunar. Bir tür sanallaştırma teknolojisi olduğunu söylemenin yanlış olmayacağı sanal sunucu, size özel olarak atanan RAM, CPU ve disk alanının artan trafik nedeniyle yetersiz gelmeye başladığı durumlarda ekstra kaynağa sahip olmanızı sağlayacak esneklik ile tasarlanmıştır. Sanal sunucu kullanımına ihtiyaç duyan internet sitelerinin ve uygulamalarının farklı sektörlerde hizmet verdiklerini söylemek mümkündür. Özellikle online satış siteleri, kurumsal web siteleri ve blogların barındırılması konusunda en önemli rollerden birini sanal sunucular oynar. Bunun haricinde dosya aktarım protokolü, e-posta sunucusu ve veri depolama gibi amaçlar doğrultusunda da kullanıldığını söylemek mümkündür. Bu durum kullanım yelpazesinin çok geniş olduğunu gösterir.

Bir dizi sanal sunucuyu tek bir fiziksel sunucuya sığdırmakla görevli olan, web sitesi barındırma teknolojisi olarak ele alınan sanal sunucu, her bir kullanıcıya root erişimi sağlar. Site sahiplerinin ihtiyaçlarına uygun ekstra yazılımlar eklenmesi gibi esneklik ve özgürlükler sunması ise tercih edilmesini sağlayan en temel etkenler arasındadır.

“Virtual Server” kelimelerinden türetilen sanal sunucu VPS ismi ile de anılır. Bu gibi terimlerle karşılaşmak için internet üzerinde faaliyet gösteren bir site ya da uygulamaya sahip olmanız gerekir. İnternet kullanımının her geçen gün arttığı, teknolojik bir devirde yaşıyor olmak bu gibi terimler ile sık sık karşılaşmaya yol açmıştır. Eğer siz de internette uygulama geliştiricisi olarak faaliyet gösteriyorsanız, online bir satış sitesine sahipseniz ya da kurumsal ya da kişisel bir blog açmayı düşünüyorsanız fikrinizin internet üzerinde kalıcı hale gelmesini sağlamak için bir sunucuya ihtiyaç duyarsınız. Bu doğrultuda sizlere yardımcı olan ve farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan sanal sunucu, fiziksel sunucudan daha farklı bir çalışma prensibine sahiptir.

Sanal olarak bölündüğü için birden fazla bağımsız sunucu gibi çalışan, temelde kendine ait özel bir teknolojiye sahip olan sanal sunucu, isminden de anlaşılacağı üzere sanallaştırma teknolojisini kullanır. Sanal birer makine oluşturarak bu makinelerin ayrı birer sunucu gibi çalışmasını sağlar. Sunduğu çok sayıda avantaj sebebiyle tercih edilen ve farklı amaçlar dolayısıyla kullanılabilen sanal sunucu, kaynakların verimli bir şekilde kullanılması adına etkilidir. Fiziksel sunucu üzerinde bulunan CPU, RAM ve depolama gibi kaynakların birden fazla sunucu arasında paylaştırılmasını sağladığı için kaynakların kullanımını daha verimli hale getirir. Bu durum aktif bir şekilde, farklı sektörlerde tercih edilmesini sağlar. Mali açıdan da etkin ve mantıklı bir yöntem olması ise sanal sunucu kullanımı ile elde edilebilecek avantajlar arasındadır.

sanal sunucu

Sanal Sunucu Nedir?

Çeşitli avantajları nedeniyle hem bireysel hem de kurumsal olarak tercih edilen sanal sunucular, birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Kullanım kadar kurulum esnasında da önemli avantajlar yarattığı söylenebilir.

Sağladığı çok sayıda avantaj sebebiyle farklı amaçlar doğrultusunda, internet sitesi ya da uygulama geliştirme esnasında kullanılan bir sunucu teknolojisi olan sanal sunucu, ayrıcalıklı bir kullanım anlayışına sahiptir. Bu durum sanal sunucu nasıl kurulur sorusu hakkında yapılan araştırmaların artmasını sağlar. Bu soruya şu şekilde yanıt verilebilir

  • Sanal sunucunun kurulum süreci başlatmak için öncelikle donanım gereksinimlerinin belirlenmesi gerekir. Bu doğrultuda gereksinimler fiziksel sunucu ve sanallaştırma desteği olmak üzere ikiye ayrılır. Donanım gereksinimlerini belirledikten sonra bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
  • Sanal sunucu kurulumu esnasında uygulanması gereken bir diğer aşama sanallaştırma yazılımını seçmektir. Burada tercih edebileceğiniz farklı seçenekler vardır. Seçtiğiniz yazılımın donanım ihtiyaçlarını tam olarak karşıladığından emin olmaya özen göstermelisiniz.
  • Bir sonraki aşamada sanal sunucuya bağlanma için kurulumun yapılması gerekir. Seçtiğiniz yazılımı indirmeli, fiziksel sunucunuza USB veya CD/DVD aracılığıyla taktıktan sonra kurulumu başlatmalısınız. Kurulum sihirbazı bu aşamada sizlere yardımcı olacaktır. Daha sonra ağ ayarlarını da yaparak, kurulumu tamamlayabilirsiniz.
  • Ardından sanallaştırma yönetim aracını kullanmaya başlayabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra yönetim aracı sayesinde sanal makinalar yönetilebilir.
  • Kullanımı daha etkili hale getirmek için kendinize ait bir sanal sunucu oluşturmanız gerekir. Sanal sunucu VM olarak da adlandırılır. VM oluşturmak için yönetim aracını kullanmalı, ardından CPU, RAM ve disk alanını VM’ye tahsis etmelisiniz. İşletim sistemini kurup ağ ayarlarını da tamamladıktan sonra VM kurulmuş olacaktır.
  • Yapılandırma, başlatma ve test etme aşamalarından sonra istediğiniz amaç doğrultusunda sanal sunucunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sanal sunucu oluşturma için bu aşamaları sırasıyla takip etmek yeterlidir. Özellikle daha önce bu alanda herhangi bir deneyim yaşamamış veya tecrübeye sahip olmayan kişiler kurulum aşamasında zorlanacaklarını düşünerek, endişe duyarlar. Fakat esneklik sağlayan bir sanallaştırma teknolojisi ile kullanılan ve kurulum aşamasında da sizlere yardımcı olan sanal sunucu, kurulum aşamasında gelişebilecek karışıklıkların ve problemlerin giderilmesini sağlar. Bu sayede kolaylıkla kurulumu tamamlayabilir, uygulama geliştirmek veya internet sitesi kurmak gibi birbirinden farklı amaçlar doğrultusunda kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sanal Sunucu Nerelerde Kullanılır?

Farklı sektörlerde kullanım senaryoları ile entegre bir çalışma sistemine sahip olan sanal sunucu ne işe yarar sorusuna çeşitli yanıtlar vermek mümkündür. Kullanım alanları uzun bir listeye sahip olan sanal sunucu, kullanıldığı her alanda ihtiyaca uygun bir sistem haline gelir. En yaygın kullanım alanları ise şu şekildedir:

  • Web barındırma: Hosting yani web barındırma sanal sunucuya ihtiyaç duyulan en temel alanlardan biridir. Bunun içerisinde internet sitesi ve uygulamalar ya da e-ticaret yapılan siteler bulunur. Web tabanlı uygulamalar ya da web siteleri için en iyi seçeneklerden biri olan sanal sunucu müşterilere ayrılan bir seçenek olarak değerlendirilir. Bu durum her müşterinin kendine ait, izole edilmiş bir ortamda, internette vakit geçirebilmesini sağlayarak müşteri deneyimini başarılı hale getirir. Bununla birlikte satışın yapıldığı e-ticaret sitelerinin mutlaka güvenli olması gerektiğini söylemek gerekir. Bu açıdan sanal sunucu kullanımı ile daha etkili hale gelebilecek en temel internetleri arasında e-ticaret platformları bulunur. Özelleştirebilir olması e-ticaret sitelerinde tercih edilmesini sağlayan en temel etkenlerden biridir.
  • Bulut ve yedekleme sistemleri için de tercih edilebilen sanal sunucular, kullanıcılara altyapı açısından başarılı bir sistem olarak sunulur. Bu durum her kullanıcının kendi ihtiyacına göre yapılandırmasına olanak sağlar. Bununla birlikte yazılım hizmeti sunan şirketler veya uygulamalar için de tercih edilebilecek bir seçenek olduğunu söylemek mümkündür.
  • Veri tabanı sunucuları ya da test ve geliştirme ortamları da sanal sunucu kullanımının gerekli görüldüğü alanlar arasındadır. Çeşitli veri tabanı türlerini barındırarak yönetmek adına uygun bir ortam yaratan sanal sunucular, yüksek performans ve yedeklik gerektiren sunucular için de uygundur. Bununla birlikte farklı işletim sistemi veya yapılandırmaları test etmek amacıyla test ve geliştirme ortamlarının kullanılması esnasında da sanal sunucuya ihtiyaç duyulabilir. Sürekli entegrasyon ve dağıtım sürecine sahip olan ortamlarda sanal sunucu kullanmak, çalışma sisteminin daha pratik hale gelmesini destekler.
  • Sanal bir masaüstü alt yapısı oluşturmak istiyorsanız sanal sunucunun iyi bir seçenek olacağını söylemek mümkündür. Herhangi bir cihazdan sanal masaüstüne erişimi sağlayan bu teknoloji, özellikle uzaktan çalışma sistemi ile faaliyet gösteren büyük şirketlere hem zaman kazandırır hem de çalışma sürecinin daha verimli hale gelmesini destekler.
  • Öğrenci laboratuvarları, sertifikasyon ya da eğitim kursları da farklı sistemler ile çalıştıkları için sanal sunucu kullanımı ile çeşitli faydalar elde ederler.
  • E-posta sunucuları ve güvenlik çözümleri de sanal sunucu kullanımını gerektiren alanlar arasında yer alır. Güvenlik duvarları oluşturmak ya da internet bağlantınızı size özel hale getirmek için sanal sunucu kullanabilirsiniz. Bununla birlikte siber güvenlik testleri için de tercih edilen bir seçenek olduğu söylenebilir.
  • Çevrimiçi oyunlar da sanal sunucu kullanımı ile elde edilen çeşitli avantajlar bulunur. Özellikle çok oyunculu oyunlarda sunucu tabanlı bir oyun sistemi kullanılması için mutlaka sanal sunucuya ihtiyaç duyulur. Bu sayede hem gecikme süresi düşer hem de ölçeklenebilirlik çok daha yüksek hale gelir.

Bu açıdan değerlendirildiğinde sanal sunucunun hem esneklik hem de maliyet verimliliği adına çok önemli bir rol oynadığını söylemek mümkündür. Değişen ihtiyaçların karşılanması adına pratik bir kullanım sunan ve ölçeklenebilirlik ya da esneklik gibi avantajları olduğu için tercih edilen sanal sunucu, tüm bu avantajları sebebiyle hemen her sektörün ihtiyacını karşılama konusunda önemli bir başarıya sahiptir. Siz de değişen sektörün ihtiyaçlarını karşılamak ve bu esnada güvenilir bir seçenekten yana ekonomik bir seçim yapmak istiyorsanız HostingTRY güvencesi ile sunulan sanal sunucu seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

sanal sunucu satın al
sunucu

Sanal Sunucular Güvenli mi?

Sanal sunucu hizmeti doğru yapılandırma ve yönetim ile güvenli bir kullanım ve ortam yaratır. Bununla birlikte sanal sunucu güvenliği fiziksel ve sanal altyapının iyi yönetilmesi ile direkt olarak ilişkilidir. Sanal sunucuların güvenliği konusunda dikkat etmeniz gereken bazı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Eğer bu etkenlere dikkat ederseniz hem kullanım daha verimli hale gelebilecek hem de kullanım esnasında meydana gelebilecek tehlikeler giderilmiş olacaktır. Bu etkenler şu şekilde listelenebilir:

  • Sanal sunucu kullanımı esnasında izolasyon ve yalıtıma özen göstermelisiniz. Sanal sunucular makineleşme teknolojisiyle çalışırlar ve farklı makinelerin tek bir fiziksel sunucuya bağlama prensibine sahiplerdir. Birbirlerinin izole edilmiş oldukları için bir sanal sunucuda meydana gelen güvenlik açığı diğer sunucular tarafından etkilenmez. Bu durum özel bir yalıtım sisteminin ve güvenliğin beraberinde gelmesini sağlar. Bununla birlikte farklı müşterilere ayrılan özel alanlar olmasını sağlayarak, veri ve uygulamaların birbirinden ayrı kalmasını sağlar ve veri gizliliğinin her zaman korunmasını destekler.
  • Sanal sunucu kullanımını daha güvenli hale getirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden biri güncelleme ve yamaları düzenli olarak yapmaktır. Eğer güncellemeler düzenli olarak yapılmıyorsa güvenlik açıkları ortaya çıkar. Güvenlik açıkları bütün sanal makineleri etkileyeceği için sanal sunucuların yeterince güvenli bir kullanım sunmasını da engel olabilir. Bununla birlikte düzenli olarak güncelleme yapılmaması istenmeyen tehlikelere de yol açabilir. Bu gibi problemler yaşamamak için güçlü parola kullanmaya özen göstermeli, sistemi düzenli olarak güncellemeli ve eğer mümkünse çok faktörlü kimlik doğrulama kullanmalısınız. Bu durum sanal sunucu üzerinde kayıt altına aldığınız ya da yedeklediğiniz verilerin her zaman güvende kalmasını sağlayarak, bir başkasının eline geçmesi durumunun da üstesinden gelmiş olur.
  • Sanal sunucuların daha güvenli hale gelmesi için güvenlik duvarı oluşturmaya özen göstermelisiniz. Güvenlik duvarları hem koruma sağlayarak sunucular arasındaki trafiğin izlenmesine ve denetlenmesi hem de olası tehlikelerin önüne geçilmesine katkıda bulunur. Bununla birlikte daha güvenli bir kullanım elde etmek istiyorsanız VPN kullanımının da sizin için faydalı olabileceğini bilmelisiniz.
  • Veri şifreleme, yedekleme ve kurtarma seçeneklerinden yararlanmak sanal sunucu kullanımını daha avantajlı ve güvenli hale getiren en temel etkenlerden biri olarak değerlendirilir. Eğer sanal sunucu üzerinde bir veri kullanıyorsanız bu veriyi mutlaka şifrelemeli ve istenmeyen erişimlere karşı koruma sağlamalısınız. Şifrelemeyi uygulama, depolama ve iletişim sırasında yapmaya özen göstermeli aynı zamanda verileri düzenli olarak yedeklemelisiniz. Yedeklerin güvenli bir şekilde saklanması veri kaybına karşı önlem almanız konusunda etkilidir.
  • Erişim kontrollerini sağlamak, denetim kayıtlarını tutmak ve sanal sunucuları erişime sınırlayarak yalnızca gerekli izinlere sahip kullanıcılara erişim vermek anlamına gelir. Bu durum güvenliğin maksimize edilmesi konusunda çok önemli bir oynayarak, gelişebilecek güvenlik açıklarını giderir.
  • Sanal sunucu kullanımı daha etkili hale getirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli etkenlerden biri zararlı yazılımlardır. Koruma anti-virüs programları sayesinde mümkündür. Anti-virüs yazılımları zararlı yazılımlara karşı oluşabilecek tehlikeler engelleyerek, işletim sisteminin her zaman koruma altında kalmasını sağlar. Bununla birlikte güvenlik güncellemeleri yapmak da dikkat edilebilecek etkenlerden bir diğeridir.
  • Penetrasyon veya güvenlik izleme gibi güvenlik testleri gerçekleştirmek sanal sunucuların güvenlik açıklarını tespit etmeniz konusunda sizlere yardımcı olabilir. Bir güvenlik açığının tespit etmeden gidermeniz söz konusu değildir. Bu sebeple yapmanız gereken en önemli etkenlerden biri periyodik aralıklarla güvenlik testlerini gerçekleştirmektir. Bu testler sayesinde periyodik olarak hangi problemlerin ve güvenlik açıklarının meydana geldiğini tespit edebilir, buna bağlı olarak uygun bir yöntem ile problemlerin giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Bu gibi önlemler aldığınızda ve dikkat etmeniz gereken etkenler hakkında bilgi sahibi olduğunuzda sanal sunucu kullanımı güvenli hale gelir. Güvenli bir ortam sağlamak için dikkat edebileceğiniz bu etkenler oldukça basittir.

Sanal Sunucu Avantajları Neler?

Sanal sunucu nedir sorusuna verilen yanıt internet üzerinde bulunan internet sitelerinin kullanımını daha etkin hale getiren bir tür sunucu olduğu yönündedir. Sanallaştırma teknolojisi kullanılarak geliştirilen sanal sunucu, birbirinden farklı özelliklere ve kullanım esnasında sağladığı avantajlara sahiptir. Sanal sunucunun bu denli yaygın tercih edilen bir seçenek haline gelmesini sağlayan temel etkenler arasında şunlar bulunur:

  • Sanal sunucu maliyet verimliliği sağlar. Donanım maliyetlerinin minimize edilmesi konusunda çok önemli bir rol oynar. Birden fazla sanal sunucu kullanılsa bile yalnızca tek bir fiziksel sunucu üzerinde çalışma yapıldığı için fiziksel donanıma duyulan ihtiyaç azalır. Bu durum enerji tüketiminin de düşünmesini sağlayarak faturalandırmanın daha esnek hale gelmesini destekler. İhtiyaç duyulan kaynaklara göre ödeme yapıldığı için maddi açıdan zorluk yaşamanızı engeller.
  • Sanal sunucu esnek ve ölçeklenebilir bir seçenek olarak değerlendirilir. Kaynakların arttırılması veya azaltılması konusunda hız sağlar. Bu durum iş yüküne uyum sağlayan bir seçenek isteyenlerin tercihi olmasının nedenidir. Bir sanal sunucu oluşturmak istiyor ya da mevcut sunucu kaynağını arttırmaya ihtiyaç duyuyorsanız sanal sunucularda bunun için birkaç dakikanızı ayırmanız yeterlidir. Vaktinizi alan, uzun işlemlere gerek duymamanızı sağlaması en önemli avantajlardan biridir.
  • Fiziksel sunucular arasında kolay bir şekilde taşınıyor olması da bir kullanım sağlar. Veri merkezleri arasında geçiş yapmak ya da yedekleme işlemlerini tamamlamak sanal sunucu sayesinde çok daha kolay hale gelir!
  • Kesintisiz hizmet sağladığı için tercih edilen sanal sunucu fiziksel sunucunun arızalanması durumunda başka bir sunucuya hızla taşınabilir. Bu durum hizmetin her zaman devam etmesini sağlayarak, hizmet kesintisi sebebiyle gelişebilecek tehlikelere karşı korumanızı sağlar.
  • Veri yedekleme ve kurtarma konusunda önemli bir avantaj yaratır. Düzenli olarak yedeklenmesi için ekstra çaba göstermeniz gerekmez. Yedeklerden hızlıca geri yüklenebilir ve bu durum veri kaybı riskinin minimize edilmesini sağlar.
  • Sanal sunucu vds ile daha farklı bir çalışma sistemine sahiptir. Ancak bu durum güvenli olmadığını göstermez. Sanal sunucular birbirlerinden izole bir kullanıma sahip oldukları için olası bir güvenlik açığı bütün sanal sunucuları etkilemez. Özel ağ yapılandırmaları sayesinde farklı güvenlik seviyeleri gerektiren özel ağların güvenlik ihtiyaçlarını başarıyla karşılayabilir.
  • Sanal sunucular özellikle test ve geliştirme ortamları için tercih edilebilecek en ideal seçenekler arasındadırlar. Geliştirici veya test ekipleri için yeni test ortamları oluşturmak istendiği takdirde sanal sunucu kullanması gerekli durumlarda bu ortamı silmek adına önemli bir pratiklik yaratır. Geliştirme döngülerini hızlandırıyor olması tercih edilmesini sağlayan en temel etkenlerden biridir. Aynı zamanda farklı işletim sistemleri ve yazılım yapılandırmalarını test etmek amacıyla da önemli bir rol oynadıkları söylenebilir.
  • Sanal sunucular merkezi yönetim ve otomasyon konusunda başarılıdır. Yönetim kolaylığı sağlamasının yanında yedekleme ve izlemenin otomatik şekilde gerçekleşmesi entegre bir çalışma sistemi yaratmasına katkıda bulunur. Bu gibi etkenler sebebiyle çalışma sürecinin pratikleşmesini sağlar.

Tüm bu etkenler sanal sunucu satın al hizmetine duyulan ilginin artmasının temel nedenleri arasındadır. Hem kurumsal hem de bireysel çözümler için tercih edilebilen ve değişen ihtiyaçları başarıyla karşılayan sanal sunucular, birçok açıdan etkili bir çözüm olarak değerlendirilirler.

sunucu satın al

Sanal Sunucunun Fiziksel Sunucudan Farkı Nedir?

İnternet kullanımının gelişmesi bu alanda yapılan teknik çalışmaların sayısının da artmasını sağlamıştır. Özellikle son birkaç yıldır internet üzerinden yapılan işlemlerin durdurulamaz bir hız ile arttığı bilinir Bunların arasında alışveriş veya bankacılık işlemleri gibi gündelik yaşamı etkileyen önemli işlemler de bulunur. Tüm bu işlemler aplikasyon adı verilen uygulamalar veya internet siteleri aracılığıyla gerçekleşir. Bu durum internet üzerinde yer alan sitelerin veya uygulamaların önemli bir kullanıma sahip olduğunu ve kullanım esnasında sağlaması gereken bazı avantajları olduğunu gösterir. Bu gibi etkenler sebebiyle sanal veya fiziksel sunucuların kullanımı da önemli hale gelmiş, buna bağlı olarak en çok araştırılan konuların arasında sanal sunucu ve fiziksel sunucu farkı nedir sorusu girmiştir.

İnternet üzerinde faaliyet gösteren bir site veya uygulamanın müşteri memnuniyeti sağlaması aynı zamanda kesintisiz ve aktif bir kullanım sunması için sunucuya ihtiyacı vardır. Bu sunucu birbirinden farklı özelliklere sahip olabileceği gibi, bu amaçla kullanılan suların farklı seçeneklere olduğunu söylemek de mümkündür. Bunların arasında sanal ve fiziksel sunucular gelir. Sanal sunucuların fiziksel sunuculardan bazı önemli farkları bulunur. Bunlar şu şekilde ele alınabilir:

  • Fiziksel sunucular bütün donanım kaynaklarına sahiplerdir ve bunların kullanılması için tek bir kaynak kullanırlar. Donanım doğrudan tek bir işletim sistemine atandığı için esnek bir kullanım mümkün değildir. Ancak sanal sunucularda fiziksel sunucu kaynakları sanallaştırılır. Bu durum birden fazla sanal sunucu ortaya çıkmasını sağlar. Her sanal sunucu bağımsız bir işletim sistemine sahip olduğu için kullanım esnekleşir. Bu durum sanal ve fiziksel sunucu arasındaki en temel farklardan birinin donanım ve kaynak yönetimi olmasını sağlar.
  • Fiziksel sunucu donanım temelidir. Esneklik sınırlı olduğu için kaynakları artırmak için fiziksel bir donanım eklenmesi gerekir. Bu durum hem mali açıdan gidere yol açar hem de zaman alıcı bir seçenektir. Sanal sunucu ise daha esnek bir kullanım sunar. Kaynaklar dinamik olarak ayarlandığı ve yeni bir sunucu hızlı bir şekilde oluşturulduğu için mali açıdan da daha mantıklı bir seçenektir.
  • Fiziksel sunucuların satın alma maliyetinin yüksek olması son yıllarda sanal sunuculara gösterilen ilginin artmasını sağlamıştır. Enerji tüketimi ve soğutma maliyetlerinin yanı sıra periyodik aralıklarla yapılması gereken bakımlar da maliyete dahildir ve tüm bu etkenler maliyetin yüksek olmasını sağlar. sanal sunucu ise birden fazla sanal makinenin tek bir fiziksel sunucuya bağlı olması prensibi ile çalıştığı için donanım maliyetleri fiziksel sunucuya oranla çok daha düşüktür. Bulut hizmetlerinde kullanılan sanal sunucular için yalnızca kaynaklara ödeme yapmak gerekir. Bu durum maliyetlerin optimize edilmesi ve minimize edilmesi konusunda en önemli rollerden birini oynar.
  • Fiziksel sunucu ve sanal sunucunun en temel farklarından bir diğeri ise yönetim ve bakımdır. Sunucuların yönetilmesi ve bakım için gerçekleştirilmesi gerekenler çok daha zor ve meşakkatlidir. Her sunucu için ayrı bir fiziksel erişim gerekir bu durum güncellemelerin de ayrı ayrı gerçekleşmesi gerektiğini gösterir. Bununla birlikte fiziksel sunucularda meydana gelen tek bir problem bütün sunucuyu etkileyeceği için bu durum çeşitli zorluklar gelişmesine yol açabilir. Sanal sunucu ise merkezi bir yazılım aracılığıyla bakımının kolaylıkla yapılması sağlar. Yedekleme, güncelleme ve diğer görevlerin otomatik ve verimli şekilde gerçekleşmesi sanal sunucu ile mümkündür.
  • Fiziksel sunucu doğrudan donanıma erişim sağlar. Bu durum güvenlik kontrolünün de aynı şekilde, doğrudan gerçekleşmesi demektir. Sanal sunucu ise kendi arasında izolasyona sahip bir sistem olduğu için olası bir güvenlik probleminde diğer sunucuların etkilenmesini engeller.
  • Performans, yedekleme ve olası tehlikelerin giderilmesi adına da sanal sunucu farklı kullanım avantajlarına sahiptir. Tüm bunların haricinde fiziksel sunucular taşınabilir özelliğe sahip değillerdir. Fakat sanal sunucular fiziksel donanımdan bağımsız bir kullanıma sahip oldukları için taşıma esnasında kolaylık sağlarlar. Bu durum işte süreklilik adına etkilidir.

Sanal Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Bir uygulama ya da internet sitesini çalıştırmak için gerekli olan yazılım ve verilerin tamamını içerisinde barındıran makine sanal sunucu ne demek sorusuna yanıt olarak verilebilir. Sanal sunucu olarak tek bir şekilde ele alınan fakat değişen ihtiyaçların karşılanması amacıyla farklı seçeneklere sahip olan bu sunucu türü, sanallaştırma teknolojisine dayanan bir çalışma prensibine sahiptir. Sunucu yapılandırmasına göre farklı türlere ayrıldığı için çeşitleri olduğunu söylemek mümkündür. Sanal sunucu çeşitleri arasında:

Paylaşımlı sanal sunucular: Fiziksel sunucu üzerindeki kaynaklar birden fazla kullanıcının paylaşımına açıksa bu sunucu türüne sanal sunucu adı verilir. Paylaşımını sana sunucular her kullanıcıya ayrılan özel bir sanal alana sahiptir. Alanlar izole edildikleri için tamamen kullanıcıya özel bir kullanım sunarlar.

Sanal özel sunucular: Fiziksel bir sunucunun kaynakları sanallaştırılıyor ve bu sayede bağımsız birer sanal sunucuya dönüşüyorsa buna sanal özel sunucu adı verilir. Bu sunucu türü özellikle e-ticaret siteleri, test ortamları ve orta ölçekli web siteleri için uygundur.

Adanmış sunucular: Fiziksel sunucunun tek bir kullanıcıya özel olması ancak fiziksel sunucu üzerinde sanallaştırma yazılımı kullanılması ve birden fazla sanal makine oluşturulması durumu adanmış sunucu türüdür. Bu sunucu türü çoğunlukla yüksek performans gerektiren uygulamalar için tercih edilir. Tam kontrol sağlaması performansın maksimize edilmesini sağlar.

sanal sunucu kiralama
sanal sunucu fiyatları

Bulut sunucular: Büyük veri merkezlerindeki fiziksel sunucuların aynı anda çalışmasını sağlayan ve kaynakların otomatik ölçeklendirilmesi ile avantajlı bir kullanım sunan sunucu türü bulut sonucudur. Yüksek esneklik avantajına sahip olduğu için değişken iş yüküne sahip uygulamalar için uygun bir seçenektir.

Yönetilen sunucular: Sunucu yönetimi hizmet sağlayıcı tarafından gerçekleştirildiği için yedekleme ve güvenlik gibi işlemler tek bir elden, pratik şekilde yapılır. Yönetilmeyen sunuculara oranla daha yüksek maliyetli olsa da teknik bilgiye sahip değilseniz tercih edebileceğiniz en makul seçenektir.

Listede verilen sunucular en çok tercih edilen sanal sunucu çeşitleri arasında yer alırlar. Farklı ihtiyaçların karşılanması amacıyla geliştirilmiş, kendi içlerinde çeşitli gruplara ayrılan sanal sunucular, performans, verimlilik ve maliyet açısından değişken özelliklere sahiptir.

Sanal Sunucu Neler Sunar?

Sanal sunucular çeşitli özelliklere sahiplerdir. Buna bağlı olarak farklı avantajlar sunarlar. Hem işletmeler hem de bireyler tarafından tercih edilebilirler. Kullanım amacına ve hangi amaçla tercih edildiğine bağlı olarak sundukları avantajlar da değişir. Sanal sunucu tarafından sunulan teknik detaylar şu şekilde ele alınabilir:

Sanal sunucu tarafından sunulan en önemli avantajlardan biri özel kaynaklardır. Depolama, RAM ve CPU gibi kaynaklar özel olarak tahsis edildiği için tek bir fiziksel sunucuda birden fazla kullanıcı işlem gerçekleştirebilir ve entegre bir çalışma sistemi yaratılabilir.

Sanal sunucu ile performans öngörülebilir hale gelir. Kaynaklar birbirinden izole bir şekilde çalıştıkları için istikrarlı bir performans sunarlar ve bu durum performansını öngörülmesini sağlar.

Kaynak kullanımı esnasında gelişebilecek dalgalanmalardan etkilenmeyi engelleyen sanal sunucu, yüksek güvenlikli bir yöntemdir. İzolasyon ve kendine özel IP adresi gelişebilecek güvenlik açıklarının giderilmesi adına etkilidir. Bu açıdan sanal sunucunun sunduğu en önemli avantajlardan birinin güvenlik olduğu söylenmelidir.

sanal sunucu kirala
sanal sunucu hizmeti

Sanal sunucu tarafından sunulan temel etkenlerden biri tam yönetim verilmesidir. Bu durum yüksek kontrol sağlayarak, avantajlar yaratır. Kullanıcılara tam kontrol sağladığı ve yönetici düzeyinde erişim sunduğu için meydana gelebilecek tehlikelerin giderilmesine yardımcıdır. Bu sayıda kullanıcı yükleme, yapılandırma ve kendi ihtiyaçlarına göre kişiselleştirme yapabilir.

Sanal sunucu mali açıdan da etkin bir yöntemdir. Fiziksel sunuculara oranla daha düşük maliyetli olması tercih edilmesini sağlar. Fiziksel sunucunun avantajlarının tamamını sağlayan hatta çoğu noktada fiziksel sunucudan daha avantajlı olan sanal sunucu, buna rağmen bakım maliyetleri gibi konularda daha az maliyetlidir. Kullandıkça öde modellerine sahip olması işletmenizin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan bir yöntem seçmenizi sağlarken, buna bağlı olarak gelişebilecek yüksek ödemeler ile karşı karşıya kalmanızı da engeller.

Sanal sunucu kullanımını ayrıcalıklı hale getiren bir diğer etken ise özelleştirilebilir olmasıdır. Tam erişim yetkisine sahip olduğunuz için sunucunuza istediğiniz herhangi bir yazılımı yükleyebilir ya da kendi uygulamalarınızı entegre bir şekilde çalıştırabilirsiniz. Kullanıcı ihtiyaçlarına göre yapılandırılabiliyor olması esnek bir kullanım sunduğunu gösterir ve ihtiyaçları tam anlamıyla karşılanmasını sağlar.

Sanal sunucu geliştirme ortamları için en ideal seçeneklerden biridir. Test süreçleri ya da yazılım geliştirme ortamları için mükemmel bir ortam yaratır. Farklı işletim sistemleri üzerinden uygulamaları test etmek için tercih edilen sanal sunucu, kolay yedekleme ve kurtarma özelliği sunar. Böylelikle otomatik yedekleme seçenekleri sayesinde gelişebilecek veri kayıplarının önüne geçmenizi sağlar. Gelişmiş ağ yetkinlikleri ve çoklu kullanıcı desteği de sanal sunucu tarafından sunulan avantajlar arasındadır.

Bununla birlikte sanal sunucuya nasıl bağlanılır sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değildir. Sunucuya bağlanmak için kullanılan yöntemler sanal sunucunun türüne, bağlantı kurulması istenen platforma ve işletim sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterir.